Så lyckas du med din onlinevisning

Onlinevisningar med Hemnet Live är ett enkelt och smidigt sätt att nå spekulanter som inte har möjlighet att besöka den vanliga visningen. Men hur gör man egentligen för att få till en så bra visning som möjligt? Vi ger dig alla knepen!

Onlinevisningar är för många ett ganska nytt koncept. Har man aldrig arrangerat en live-streamad visning förr kan det förstås kännas lite osäkert första gången. Men var lugn – vi guidar dig igenom hela din onlinevisning och berättar allt du behöver tänka på för att lyckas! Dyker det upp några frågor eller funderingar hittar du de vanligaste frågorna och svaren om onlinevisningar på Hemnet.

Här är en kort instruktionsfilm som hjälper till att förklara vad du ska tänka på.

Inför visningen

1. Planera din visning
Börja med att planera din visning. I vilken ordning ska du gå igenom rummen? Vad vill du säga? Det är bra att ha en ungefärlig tanke innan du kör igång. Tänk på att inte ha din onlinevisning samtidigt som din vanliga visning, eftersom det kommer att bli svårt för dig att fokusera på både fysiska och digitala besökare samtidigt.

2. Kolla tekniken
Kontrollera att du har nätverk, helst 4G. 3G-uppkoppling funkar också men kan ge lite sämre bild. Har du en Gimbal (verktyg för bildstabilisering) så använd gärna den. Samma gäller för extern mikrofon. Annars går det bra med bara en telefon/surfplatta och den inbyggda micken. Glöm bara inte att sätta din telefon/surfplatta på “stör ej” så du inte blir störd av inkommande telefonsamtal, sms eller andra notifikationer under visningen.

3. Förbered bostaden
Det blir bäst om du plockar undan och ställer iordning i bostaden som inför en vanlig visning. Och att du tänder upp i alla rum, så dina besökare tydligt ser vad du filmar. Det bästa är att göra visningen dagtid då ljuset blir naturligare.

Under visningen

4. Kör igång utomhus
Det är trevligt att starta visningen utanför huset, så att besökarna får se byggnaden, eventuell trädgård eller andra byggnader på tomten. Starta gärna lite närmre huset så du slipper gå en onödigt lång sträcka med kameran. Tänk också på att hålla telefonen i upprätt läge.

5. Presentera dig själv
Börja gärna din visning med att växla till kameran på framsidan av telefonen och presentera dig själv. Berätta gärna också för besökare att de kan ställa frågor i chatten. Du kan när som helst växla mellan fram- och bakkameran.

6. Berätta om läget
Nämn gärna något kort om hur du tog dig till bostaden, hur förbindelserna ser ut, var bostaden ligger och om hur området är. Du kan också peka ut väderstreck, när/var det är sol och så vidare.

7. Viktigt under visningen

  • Håll hög energi när du pratar, så att du “har med dig” besökarna genom hela visningen.
  • När du är inomhus – gå helst inte för snabbt igenom rummen och tänk på att inte ha skor med hårda sulor/klackar, eftersom det låter in i mikrofonen.
  • Prata igenom hela visningen och berätta vad det är spekulanterna ser, förklara gärna för mycket än för lite (“sängen är 160 cm bred, det är 3 meter i takhöjd” och så vidare).
  • Var inte rädd för att upprepa dig (“här har vi som sagt hallen”).
  • Undvik att filma andra människor som inte på förhand tackat ja till att synas.   

8. Svara på frågor
Uppmuntra gärna spekulanterna att ställa frågor men svara helst på frågorna muntligt istället för i chatten. Upprepa gärna vilken fråga från chatten du svarar på innan du berättar svaret. 

Avsluta visningen

9. Avrunda och avsluta
När du börjar närma dig slutet på din visning, fråga om det är någon som undrar något mer. Därefter kan du tacka för dig och förklara hur spekulanterna får tag på dig om de undrar något. Glöm inte att avsluta din sändning genom att trycka på “End Live Show” när du känner dig klar.

Om du har några andra frågor eller behöver hjälp med att komma igång med Hemnet Live – hör av dig till vår mäklarsupport så hjälper vi dig!

Artikeln uppdaterades den 18 juni 2020.