“Att hålla onlinevisning kändes väldigt naturligt”

Ludvig Lundh var en av de första mäklarna i Sverige som testade Hemnet Live – onlinevisningar på Hemnet. Här berättar han om sina intryck av onlinevisningar, vad han gillar med tjänsten och vad du som ännu inte testat ska tänka på inför din första onlinevisning.

Till vardags jobbar Ludvig Lundh som fastighetsmäklare på MOHV i Solna och var snabb med att testa onlinevisningar på Hemnet.

Har dina vanliga visningar förändrats under coronan?
– Jag har märkt att det kommer färre besökare som “söndagsshoppar” och bara tittar förbi för att de är nyfikna. Det gör att bara de som verkligen är intresserade kommer på visningarna och det sparar tid för oss eftersom det blir färre spekulanter att ringa efter visningarna. Nackdelen är att färre besökare på visningen kan sänka helhetsintrycket och göra att bostaden inte känns lika eftertraktad för spekulanter.

Vad är ditt intryck hittills av onlinevisningar?
– Jag tycker det har funkat bra. Det känns enkelt. När man bokat visningen dyker den upp i appen och sen är det bara att starta den när man känner sig redo. Det är bra att man lätt kan anpassa visningen efter intresset och storleken på lägenheten också, är det bara en etta klarar man sig på 10-15 minuter.

Är det något du känner att onlinevisningar saknar?
– Det negativa är att det blir lite envägskommunikation, att man inte kan prata med spekulanter på samma sätt och få en uppfattning av deras intresse som på en vanlig visning. Hur lyckad onlinevisningen blir hänger lite på intresset också, om spekulanterna ställer många frågor blir det bättre flyt i visningen.

Vad har dina onlinevisningar hittills gett för resultat?
– Den ena visningen jag gjorde gav mig kontaktuppgifter till sex stycken spekulanter, där en faktiskt valde att lägga bud utan att ens ha kollat på lägenheten fysiskt. Men då bokade jag in en privatvisning för den personen.

Har dina kollegor också testat Hemnet Live?
– Vi har pratat ganska mycket om det på kontoret och vi känner att det är ett bra komplement till de vanliga visningarna. Jag har skickat runt inspelningen av en av mina onlinevisningar så att alla mina kollegor fått se hur det går till. Nu har videon börjat skickas runt i hela kedjan också. Vi försöker anamma det nya och då vill vi göra alla förberedda på det.

Vad är det bästa med onlinevisningar som du ser det?
– Det är ett jättebra alternativ för dom som kanske inte har tid och möjlighet att komma till en vanlig visning. Det kan också vara för att man bort långt bort. Istället för att lägga massa tid och pengar på att resa och kolla på en bostad kan man kolla på den online först och sen bestämma sig för om man vill åka och kolla på den fysiskt.

Vad är dina tips till mäklare som inte gjort onlinevisningar än men som vill testa?
– Var förberedd. Öva på vad du ska säga och i vilken ordning du ska säga det. Så att det inte bara blir att du startar upp och säger “jaha”, utan att du har en tydlig struktur, att du vet vilka bra grejer med bostaden som du ska lyfta. Och se till att vara påläst om området, föreningen och lägenheten. Men förberedelsen inför en onlinevisning skiljer sig inte så mycket från den vanliga förberedelsen och jag brukar göra onlinevisningen precis innan den vanliga visningen, när jag ändå är på plats. Det var förstås lite nervöst inför första visningen. Men när jag väl kom igång kändes det väldigt naturligt

Artikeln uppdaterades den 18 juni 2020.