Det förändrade ekonomiska läget har fått störst påverkan i kommuner med högst priser

Bostadsmarknaden har under de senaste två åren gått från rekordhet till försiktig, med en minskning i antalet försäljningar som en av de tydligaste effekterna. Skillnader mellan olika områden är dock påtagliga. Och det är i de kommuner med de högsta priserna som aktiviteten generellt minskat mest. 

I sammanställningen av datat har alla kommuner delats in i kommungrupper. Indelningen av kommuner i kommungrupper är baserad på Sveriges kommuner och regioners indelning. Denna är baserad på kommunernas befolkningsstorlek, andel pendlare med mera.

I gruppen Storstadskommuner, där de genomsnittliga lägenhetspriserna är högst med ett kvadratmeterpris på drygt 65 000 kronor, har antalet lägenhetsförsäljningar minskat med 32 procent under det tredje kvartalet i år jämfört med motsvarande kvartal 2021.

Samtidigt har antalet försäljningar påverkats minst i kommungruppen Pendlingskommuner nära mindre stad/tätort. Vilket också är den kommungrupp med det klart lägsta genomsnittspriset på lägenheter. Det genomsnittliga priset för lägenheter i denna kommungrupp var under det tredje kvartalet 10 000 kronor per kvadratmeter. 

Förändringen i antalet försäljningar är generellt mindre på husmarknaden. Men mönstret är detsamma. I de kommuner med de högsta priserna, Storstadskommuner samt Pendlingskommuner nära storstad, har antalet försäljningar minskat mest. Medan husförsäljningen i gruppen Landsbygdskommuner endast minskat marginellt. Där kostar ett hus i genomsnitt 1,8 miljoner. Att jämföra med över 6 miljoner i både storstadskommunerna och i pendlingskommuner nära storstad. 

Erik Holmberg är marknadsanalytiker på Hemnet. Han förklarar:
– I media är det ofta stort fokus på storstadsregionerna där prisnivåerna generellt är högst. Men även om utvecklingen på bostadsmarknaden har varit likartad de senaste åren så finns det områden som har påverkats klart mindre än andra. Det är tydligt att områdets prisnivå har stor betydelse framför allt sett till hur säljarna väljer att agera.

Erik fortsätter:
– Benägenheten att inte sälja om man inte får det man vill ha är tydligast i dyrare kommuner. Vilket också påverkas av att köpare av bostäder i högre prisklasser generellt också påverkats mer av minskad köpkraft när räntorna stiger. Att säljarna i framför allt dyrare områden avvaktar, har också gjort att det generellt är de dyrare områdena som stått emot prisnedgången bäst. Åtminstone på lägenhetsmarknaden.