Så bra funkar Hemnet Premium

Hemnet Premium är Hemnets största annonspaket för bostadssäljare. Men vad tjänar säljaren på att uppgradera till Hemnet Premium? Och varför kostar investeringen så olika mellan Hemnet Premium i förhållande till Bas och Plus? Hemnets produktchef Francesca Cortesi har svaren.

I Hemnet Premium ingår allt som finns i Bas och Plus. Dessutom får säljaren kostnadsfri Raketen, två extra bilder i resultatlistan, bättre placering i söket och sedan en kort tid tillbaka, kostnadsfri Förnya annons, vilket såväl mäklare som säljare upplever som en stor trygghet. Francesca Cortesi är produktchef på Hemnet och har varit med och arbetat fram Hemnets annonspaket.   

Varför räcker det inte med att Hemnet bara har ett annonspaket?
– Vi tror att varje bostad, varje marknadssituation, och varje lokalt område har olika förutsättningar. Därför vill vi erbjuda olika alternativ till fastighetsmäklare och bostadssäljare, som gör att de kan påverka sin försäljning genom att synas på olika sätt. Vi vet att det finns inte en ”one size fits all” för marknadsföring, och vi vill skapa rätt verktyg utifrån de förutsättningarna.

Hemnets produktchef Francesca Cortesi: ”Vi vet att det finns inte en ’one size fits all’ för marknadsföring”.

Hur många bostadssäljare köper Hemnet Plus eller Premium?  
– Våra annonspaket har bara funnits sedan 2019 men vi ser att allt fler bostadssäljare väljer Hemnet Plus eller Premium. Att fler säljare uppgraderar från Bas är förstås även bra för mäklarkontor med provisionsavtal, som då får ut ännu mer i ersättning av Hemnet, upp till 40% av alla kostnader för Hemnet Plus och Premium, Raketen och Förnya annons.

Vad tycker bostadssäljarna om Plus och Premium?
– Vi gör löpande nöjdhetsundersökningar riktat till bostadssäljare. De visar att majoriteten av alla som köper våra större annonspaket är nöjda eller mycket nöjda med såväl priset som resultatet.  

Quote

För en bostad som kostar tre miljoner motsvarar det alltså 45 000 kronor mer

Vad är de senaste siffrorna för vad Hemnet Premium ger?   
– Bland alla bostäder som hittills publicerats på Hemnet under 2022 ser vi att de med Premium i snitt får 1,5 procentenheter högre slutpris än bostäder med Bas. Det ger säljaren i snitt 15 000 kronor extra för varje miljon bostaden har i utgångspris. För en bostad som kostar tre miljoner motsvarar det alltså 45 000 kronor mer. 

Varför kan Hemnet Premium skilja sig så mycket i pris från Bas och Plus? 
– Hemnet Premium är en produkt som ska erbjuda bostadssäljaren bästa möjliga exponering på Hemnets plattformar. För att garantera att den som köper en Premium-annons får just den effekten, är det viktigt att balansera andelen Premium-annonser till en optimal nivå, för att undvika en negativ inverkan på exponeringen. Investeringen som Hemnet kräver för att garantera bästa möjliga exponering, beror därför på hur den balansen ser ut när säljaren köper bostadsannonsen.

Vad säger du till de som tycker att Hemnet Premium är för dyrt?
– Jag förstår om vissa kan uppleva det som dyrt. Men viktigt att tänka på att Hemnet är en otroligt effektiv plattform, där majoriteten av alla bostäder säljs på mindre än tre veckor. Att investera några tusen kronor extra för att möjliggöra den största affären i livet, som inte sällan handlar om flera miljoner kronor, tycker många av Hemnets kunder ändå är fullt rimligt. Dessutom har vi som sagt mycket statistik som visar att bostäder med såväl Hemnet Plus som Premium i snitt får högre slutpriser. Alla annonskostnader är i de allra flesta fall också avdragsgilla. 

Måste säljaren betala bostadsannonsen innan den publiceras på Hemnet?
– Bostadssäljaren har möjlighet att själv välja när han eller hon vill betala sin annons. Vi använder idag Klarna, som har flera olika betalningsalternativ, bland annat betalning 30 dagar efter köp.