Ökad motivation att agera på bostadsmarknaden

Efter två år av osäkerhet och försiktighet på bostadsmarknaden har det nu på allvar börjat lossna. Både antalet försäljningar och antalet publicerade bostäder ökar, framförallt på villamarknaden. Nu visar resultat från en undersökning bland över 2 000 bostadssökare att motivationen att byta bostad kraftigt ökat av de sjunkande räntorna. 

Undersökningen, som genomfördes på hemnet.se i september, visar att en fjärdedel (24 procent) av de tillfrågade har blivit mer motiverade att flytta till följd av den lägre räntan och indikationer om kommande räntesänkningar. Motsvarande andel bland dem som äger sitt boende är en tredjedel (33 procent).  

Utvecklingen går också i linje med den utveckling som setts på bostadsmarknaden den senaste tiden. Aktiviteten har ökat tydligt i synnerhet på villamarknaden. Antalet sålda villor under sommaren har aldrig varit högre och även under hösten ligger antalet försäljningar långt över fjolårets nivåer.

Under årets åtta första månader är det endast under pandeminåret 2021 som det har sålts fler villor än vad som gjorts i år. Och det har ökat ytterligare sedan senaste räntesänkningen.  

Quote

Nästan varannan bostadsköpare förväntar sig stigande bostadspriser.

Erik Holmberg är marknadsanalytiker på Hemnet, han förklarar: 
– Utvecklingen på marknaden idag står på många sätt i direkt kontrast till det vi såg under 2023 och andra halvan av 2022. Då ledde försiktighet och oro för den ekonomiska utvecklingen till att både köpare och säljare avvaktade och sköt på sitt önskade bostadsbyte.

Erik Holmberg fortsätter:
– Nu har ränta och inflation vänt och nästan varannan bostadsköpare förväntar sig stigande bostadspriser. Sammantaget gör det att många av de som avvaktat nu vågar sig tillbaka till marknaden för att realisera sitt uppskjutna bostadsbyte. 

Undersökningen genomfördes bland 2 253 besökare på hemnet.se mellan 11 och 17 september.