Hur blir bostadshösten? Tre fastighetsmäklare ger sin bild!

Efter snart ett och ett halvt år med corona börjar samhället sakta återgå till någon slags normaltillstånd och många både hoppas och planerar för att saker ska vara mer som vanligt från och med i höst. Men hur ser hösten ut för bostadsmarknaden? Vi har ställt frågan till tre fastighetsmäklare, från Mölndal, Uppsala och Helsingborg.

Quote

Det kommer inte att helt plötsligt finnas 50 000 nya hyresrätter bara för att samhället öppnar upp igen.

Anders Lundgren har varit verksam fastighetsmäklare sedan 2006 och är idag franchisetagare på Svensk Fastighetsförmedling i Mölndal.

Han tror att prisökningen kommer att stanna av – men att utmaningarna med bostadsbristen består: 
– Vi har haft en bra stegring i priserna de senaste 12 månaderna här i regionen. Men det känns som priserna redan nu håller på att plana ut något. Dock tror jag att de kommer att fortsätta öka även i höst, men svagare. Vi har ju fortfarande en enorm bostadsbrist, så bara för att samhället öppnar upp igen betyder det inte att det helt plötsligt kommer att finnas 50 000 nya hyresrätter.  

Hur har det sett ut i Mölndal under pandemin?
– Vi hade en minskning i antalet affärer i början av pandemin men sen gick det åt andra hållet. Större hus och hus med pool var ju populärt redan innan corona men började efterfrågas mer och mer. Den trenden tror jag kommer att hålla i sig framöver.  

Har du behövt ändra något i ditt arbetssätt under pandemin?
– På vårt kontor har vi alltid jobbat med bokade visningar och få sällskap åt gången, så på det sättet har pandemin egentligen inte påverkat oss. Det enda är väl att vi börjat med onlinevisningar, vilket har blivit mer efterfrågat. Det slår förstås inte att titta på en lägenhet eller ett hus på plats men jag tycker det är jättebra. 

Quote

När vaccinationerna kommer igång blir det mer fokus på ettor

Linn Thyrestam Grape har 15 år som fastighetsmäklare på nacken, först i Enköping och sen Uppsala, där hon de senaste 10 åren jobbat på Länsförsäkringar. Hon tror att marknaden kommer att påverkas av att studenterna nu kan återvända till vanliga undervisningen. 

Hur ser bostadshösten ut i Uppsala?
– Jag tror att det även fortsatt kommer att vara en bra marknad, det finns inget som tyder på att den kommer att bli särskilt annorlunda. Det enda vi märker är att det nu har bromsat in lite på bostadsrätter i Uppsala, så jag tror kanske inte det blir lika hysteriska budgivningar som vi sett det senaste året.  

Linn fortsätter:
– Intresset har ju ​väckts för större lägenheter, fritidshus och hus ​under pandemin. När resandet kommer igång igen kanske det dämpar behovet lite men inte att det försvinner helt​. Det med anledning av att utbudet inte riktigt möter efterfrågan ännu​​​​. Vad gäller visningar så tror jag att vi kommer att fortsätta jobba med bokade visningar ett tag till, ​för det har blivit lite av en vana för både säljare och köpare. 

Har du någon mer spaning att bjuda på för hösten?
– Jag tror att det kommer att bli mer fokus bland studenter på att köpa ettor i Uppsala när vaccinationerna kommer igång. Om studierna ändå är på distans kan du liksom lika gärna bo hemma. Men i Uppsala har det varit fem-sex terminer där det inte hänt nåt och nu ska helt plötsligt alla studenter hitta bostad samtidigt. Så blir det nog i de flesta studentstäder. 

Quote

Kanske planerar folk redan nu att hellre resa utomlands än att köpa nåt i Sverige

Johan Eriksson har jobbat som mäklare sedan registreringen 2014 och driver sedan 2018 ett Mäklarhuset-kontor tillsammans med en kollega. Johan är främst aktiv i Helsingborg där han säljer både hus och lägenheter men mäklar även en hel del hus i närliggande kommuner som Åstorp och Höganäs. Han tror att efterfrågan på fritidshus kommer att gå ner i takt med att fler kan börja resa.

Vad är dina tankar kring hösten?
– Jag tror inte att priserna kommer att gå ner, utan stagnera. Sen kommer de att fortsätta öka, mellan 5-10% per år. Det finns ingen planerad räntehöjning, de pratar visserligen om fastighetsskatt men den vet man ju inte om och när den kommer och det är fortfarande dyrare att hyra än att köpa. Det finns visserligen fortfarande hur många köpare som helst men jag tror inte att de här galna budgivningarna vi har haft ett tag kommer fortsätta.

Johan fortsätter:
– Utöver det har prisökningen för hus varit extrem. Villapriserna har gått upp närmare 25% de senaste 12 månaderna. Det är inte en sund ökning om det ska fortsätta åt det hållet.

Tror du att folk kommer att fortsätta vilja stanna i Sverige istället för att åka utomlands?
​​​​​​– Nej, fritidshusmarknaden har blivit sämre den här sommaren, så kanske planerar folk redan nu att hellre resa utomlands än att köpa nåt i Sverige. Så fort man blir vaccinerad kan man röra sig på ett helt annat sätt. Däremot tror jag att kolonistugor kommer att fortsätta vara populärt för de som har en lägenhet i stan.

Hur har pandemin varit för dig och ditt kontor?
– Den har varit oförskämt bra. I början visste man liksom inte hur det skulle gå och om man skulle kunna jobba som vanligt överhuvudtaget med visningar. I vissa andra länder fick man inte anordna några visningar överhuvudtaget och jag tror inte att den svenska marknaden är redo för att köpa och sälja bostäder helt digitalt. Vi trodde vi skulle göra betydligt färre affärer – tvärtom mot hur det blev.

Läs fler aktuella nyheter för juni