Hemnet introducerar prismodell för att förnya/återpublicera annons

Att återpublicera, eller förnya, sin annons på Hemnet efter att ha haft den pausad i 23 dagar är ett effektivt sätt att blåsa nytt liv i en försäljning. Annonsen hamnar högst upp på Hemnet igen, upplevs som ny och får massor med besök. Idag är det kostnadsfritt men från och med den 1 oktober kommer säljaren att behöva betala en förnyelseavgift för att få sin annons högst upp på Hemnet igen.

Att förnya en annons på Hemnet innebär idag att mäklaren avpublicerar annonsen, väntar 23 dagar och därefter publicerar den igen. Annonsen har då nollställd statistik i form av antal dagar på Hemnet, antal besök och prishistorik. Det gör att den hamnar högst upp i sökresultatet igen och blir synlig för massvis med spekulanter, nya som gamla, med mängder av nya besök som resultat. 

Från och med torsdagen den 1 oktober tar Hemnet ut en avgift av säljaren för att förnya annonsen. Onsdagen den 30 september blir alltså sista dagen då du kan förnya en annons med nollställd statistik kostnadsfritt för säljaren.

Varför tar Hemnet betalt för att förnya annonser?

Det finns främst två anledningar till att Hemnet börjar ta betalt för förnyelse av annons. 

Ge produkten ett pris som motsvarar dess värde 
90% av besökarna på Hemnet idag sorterar efter “nyast först” vid sina sökningar. Det gör att funktionen att förnya sin annons, få nollställd statistik och hamna högst upp i resultatlistan igen har ett  stort värde för säljaren. Därför sätter vi nu ett pris på produkten som motsvarar dess värde.

Skapa en bättre användarupplevelse
Att ha objekt avpublicerade från Hemnet i väntan på att de ska förnyas och publiceras igen skapar en sämre användarupplevelse för de som söker bostad, som då får färre bostäder att välja mellan. Med en avgift för förnyelse tror och hoppas vi att antalet förnyade annonser på sikt kommer att minska.

4 viktiga saker att känna till om att förnya annons 


1. Du som mäklare behöver godkänna förnyelsen i Kundportalen – och gärna påminna säljaren om förnyelsen förblir obetald 
Eftersom mäklaren har en självklar och ledande roll i bostadsförsäljningen kommer det även i fortsättningen att vara mäklaren som initierar om en annons ska förnyas på Hemnet. Det innebär att mäklaren har ansvaret att möjliggöra för säljaren att kunna förnya sin annons, genom att påbörja förnyelsen i Kundportalen. Det blir också upp till mäklaren att påminna säljaren om att betala för förnyelsen, om annonsen mot förmodan förblir obetald. 

2. För att annonsen ska få nollad statistik på Hemnet behöver förnyelsen bli betald innan den publiceras
Efter 23 dagar får mäklaren ett mejl med info om att förnyelsen nu kan påbörjas. Därefter kan mäklaren skicka info om förnyelsen samt betalningsanvisningar till säljaren, via ett enkelt knapptryck i Kundportalen. Så fort säljaren betalt förnyelsen får mäklaren ett mejl om att det är fritt fram att publicera annonsen på Hemnet igen, med nollställd statistik.

3. Förnyade annonser ger 20% i provision till kontor med signerat Provisionsavtal för tilläggsprodukter
Som ersättning för mäklarens arbete med att lägga upp annonser på Hemnet får mäklarkontoret 50% av kostnaden per annons i en administrationsersättning. Med ett signerat provisionsavtal får ditt kontor även 20% i provision på alla köp era säljare gör av Raketen, Hemnet Plus och Hemnet Premium. 

Från och med den 1 oktober ger också förnyade annonser 20% i provision. Pengarna betalas ut i samband med självfaktureringen av administrationsersättningen. Om ditt kontor ännu inte tecknat provisionsavtalet går det snabbt och enkelt att göra det i Kundportalen.   

4. En förnyad annons kostar mindre än en ny annons
Vi har valt att ta ut ett lägre pris för att ge säljaren ett incitament att fortsätta försäljningen med samma mäklare. Vid lanseringstillfället kommer priset vara minst 15% lägre än priset för Hemnet Bas. Observera att prissättningen för förnya annons är dynamisk – det vill säga att priset beror på faktorer som geografi, utgångspris och konkurrens. OBS: Det exakta priset för att förnya annonsen kommer att synas i Kundportalen innan eventuell aktivering av förnyelse påbörjas.

Illustration över hur förnya annons kommer att fungera från och med den 1 oktober.

Så här går en förnyelse till 

Från och med den 1 oktober funkar det så här att förnya en annons på Hemnet:

1. 23 dagar efter att annonsen pausats från Hemnet får mäklaren automatiskt ett mejl med ett erbjudande om att förnya och publicera annonsen igen.

2. Om annonsen ska publiceras igen på Hemnet behöver mäklaren klicka på en knapp i mejlet som leder till Kundportalen. Härifrån aktiverar mäklaren enkelt ett mejl om förnyelse, som går iväg från Hemnet till säljaren. (Ska bostaden inte längre säljas behöver mäklaren förstås inte göra någonting.)

3. Säljaren får mejlet, som innehåller betalningsanvisning och en kort förklaring om vad en förnyad annons innebär. Via mejlet betalar säljaren sen enkelt och smidigt för förnyelsen online.

4. Så fort säljaren betalat förnyelsen får mäklaren ett mejl om att det är fritt fram att publicera annonsen igen. När annonsen publiceras hamnar den högst upp på Hemnet med nollställd statistik. 

Fler frågor och svar om att förnya annons hittar du på Hemnet. Vi kommer att utvärdera och jobba vidare med produkten och vi tar därför gärna emot både eventuell feedback och frågor som du kan ha, på [email protected].

Läs fler aktuella artiklar