Hemnet uppdaterar hur prisskillnader visas, för en bättre och mer rättvisande besökarupplevelse

Nyligen har Hemnet uppdaterat hur prisskillnaden visas för en annons när den är till salu respektive för när den blivit såld, för att skapa en ännu bättre användarupplevelse. I den här artikeln berättar vi om hur uppdateringen fungerar. Du kan också läsa mer om två olika tips för hur du kan jobba effektivt för att få fram rättvisande prisstatistik för dina bostäder. 

De två tipsen som du kan läsa mer om i artikeln är:
1. Jobba med kommande för att testa marknaden utan påverkan på eventuell prisdifferens.
2. Undvik att ändra utgångspriset efter att bostaden blivit till salu.

Men först – lite bakgrund! En bostadsannons på Hemnet kan finnas i tre olika stadier – som kommande, som till salu eller som såld. För till salu och sålda bostäder som prisändrats från utgångspriset, visas det i annonsen en prisskillnadsberäkning i form av x antal procent upp eller ner.

Så här visas prisdifferens på objektsidan. Differensen visas för alla bostäder som prisändras med 5% och minst 5000 kronor. Är någon av beräkningarna mindre visas ingen prisdifferens i annonsen.

Om en bostad som är till salu prisändras, beräknas prisskillnaden på det ursprungliga utgångspriset minus det nuvarande utgångspriset. Resultatet blir ett ett negativt eller positivt resultat, som sen visas på objektsidan för bostaden. Som parentes kan nämnas att all prishistorik raderas om du förnyar din annons. Det nya utgångspriset vid förnyelsen räknas då som det senaste.  

Tidigare, när en mäklare sålt bostaden och rapporterat in den som såld, beräknades prisskillnaden inte på det sålda priset mot det ursprungliga utgångspriset, utan på det sålda priset mot det senaste satta utgångspriset. Detta har alltså nu ändrats, för att ge besökaren en tydligare och mer transparent upplevelse.

Exempel – så funkade det tidigare:
En bostad lades som till salu med ett utgångspris på 1 miljon. Därefter sänktes priset till 500 000. Det gjorde att prisdifferensen i annonsen medan bostaden var till salu blev –50% (från 1 miljon till 500 000) eftersom vi jämförde det ursprungliga utgångspriset mot det nuvarande utgångspriset.


Men om samma bostad sedan såldes för 750.000 fick annonsen en prisdifferens på + 50% (från 500 000 till 750 000) istället för – 25% (från 1 miljon till 750.000). Det blev så eftersom vi, när bostaden blivit såld, jämförde försäljningspriset med det senaste utgångspriset istället för med det ursprungliga utgångspriset. 

– Det gamla sättet vi visade prisdifferensen för en bostad som fortfarande var till salu, respektive för samma bostad när den blivit såld, blev missvisande och förvirrande för våra besökare. Eftersom vi utgick från olika utgångspriser gjorde det att samma prisdifferens för samma bostad kunde se väldigt olika ut beroende på om den fortfarande var till salu eller om den blivit såld, förklarar Michelle Rea, Product Manager på Hemnet.

Hon fortsätter:
– Därför har vi nu ändrat hur vi räknar ut prisdifferensen, till att fungera på samma sätt både för bostäder som är till salu som för bostäder som sålts.

Exempel på förbättringen som genomfördes januari 2023

För att öka transparensen och pålitligheten i statistiken för Hemnets besökare, baserar Hemnet från och med januari prisdifferensen på det ursprungliga utgångspriset, både för en till salu-annons och en såld annons.

Exempel – så funkar det nu:  
En bostad läggs som till salu med ett utgångspris på 1 miljon. Därefter sänkts priset till 500 000. Det gör att prisdifferensen i annonsen medan bostaden är till salu blir –50% (från 1 miljon till 500 000) eftersom vi jämför mellan originalutgångspriset och det nuvarande utgångspriset. Det här fungerar alltså på samma sätt som tidigare.

Om samma bostad sedan säljs för 750.000 får den nu en prisdifferens på – 25% (från 1 miljon till 750 000) istället för + 50% (från 500 000 miljon till 750.000) som det blivit tidigare. Detta beror på att vi nu för sålda bostäder får fram prisdifferensen genom att jämföra försäljningspriset med samma datapunkt som vi använder för att räkna ut prisdifferensen för bostäder som är till salu – det ursprungliga utgångspriset. 

Använd kommande för att testa marknaden och ändra utgångspris – utan att det syns i statistiken!

Det kan finnas många anledningar till att testa marknaden för att därefter kunna ändra utgångspris upp eller ner. Vid dessa tillfällen rekommenderar vi att du jobbar med vår kommande-annons!

– Vi har full förståelse för att mäklare kan behöva ändra utgångspriset för att testa marknaden. I de fallen rekommenderar vi att mäklaren använder kommande. Då är det nämligen fritt fram att ändra priset hur många gånger som helst, sen kan mäklaren vara trygg i att han eller hon hittat ett lämpligt utgångspris när annonsen väl blir till salu, säger Michelle Rea.

Hon avslutar:
– Tänk på att om du ändrar utgångspris efter att bostaden blivit till salu, så skriver det nya priset över det ursprungliga utgångspriset. Det nya priset kommer då att synas i prisdifferensen när du rapporterar in bostaden som såld, och statistiken riskerar att bli missvisande för dig.