Historiskt lågt utbud för villor

Villa

Under de senaste fyra åren har utbudet av villor minskat med 29 procent.

Under första kvartalet 2018 fanns det 17 000 villor till salu i Sverige. Även om om utbudet av villor har ökat något jämfört med samma period förra året är det betydligt lägre jämfört med för fyra år sedan då knappt 24 000 villor var till salu.

– Det är intressant att utvecklingen för villor och bostadsrätter varit så olika de senaste åren. Utbudet av villor har minskat stadigt medan bostadsrättsutbudet ökat kraftigt, säger Staffan Tell, pressansvarig på Hemnet.

Villautbudet
Skillnaden i ubudet mellan villor och bostadsrätter.

Minskningen av villautbudet beror delvis på att det kommit ut färre villaobjekt på marknaden men även att försäljningshastigheten ökat. Under det senaste året har trenden vänt något, jämfört med året innan vilket sannolikt hänger ihop med att bostadsmarknaden i stort har varit mer orolig under de senaste halvåret.

Även inlåsningseffekter och demografiska faktorer har sannolikt påverkat villautbudet.

Skillnaden på villa- och bostadsrättsmarknaden reflekteras även i prisutvecklingen. Enligt Svensk Mäklarstatistik har priset på villor ökat med en procent det senaste året medan bostadsrättpriserna minskat med sju procent.

av Magnus Ekbladh