Hemnets sökfilter för Bostadsrätter byter namn till Lägenheter

I slutet av oktober uppdaterar vi sökfiltret för bostadstyper så att det bättre matchar bostadsköparnas förväntningar och förbättrar statistiken om bostadsmarknaden. Samtidigt passar vi på att genomföra några andra sökrelaterade förändringar.

1. Filtret “Bostadsrätt” byter namn till “Lägenheter”  
Med utgångspunkt i att bostadsrätt är en upplåtelseform och inte en bostadstyp har vi nu sett över sökfiltret för våra bostadstyper. Bostadsköpare som klickar på sökfiltret Bostadsrätter förväntar sig att se lägenheter. Men idag innehåller sökresultatet även villor, radhus och andra bostadstyper som har upplåtelseformen “bostadsrätt”. Därför byter nu filtret “Bostadsrätt” namn till “Lägenheter”.

2. Alla sorters lägenheter kommer att synas under sökfiltret “Lägenheter”
Oavsett vilken upplåtelseform en lägenhet har kommer den att synas under sökfiltret “Lägenheter”. 

  • Undantaget är andelslägenheter, som på sikt kommer att synas under filtret “Fritidsboenden” istället. Det beror på att många bostadsköpare i områden med andelsboenden vill se en tydligare separation mellan lägenheter för permanentboenden och andelsboenden.
  • Undantaget är även bostadsrättsradhus. Dessa syns efter förändringarna vid sökning på “Radhus” eller “Alla bostadstyper”, inte under “Lägenheter”.

Hemnets siffror för september 2019 visade att förändringen skulle påverka runt 700 annonser för bostadsrättsradhus i hela Sverige.

3. Filtret för “Fritidshus” döps om till “Fritidsboenden”
Många fritidsboende är inte friliggande hus, till exempel andelslägenheter. Dessa kommer på sikt att synas under den mer rättvisande kategorin “Fritidsboenden” istället för under “Lägenheter”. Genom ett bredare namn – “Fritidsboenden” – kommer mäklare och säljare bättre nå de som söker fritidsboenden och inte enbart hus.

Har du frågor eller synpunkter? Tveka inte att höra av dig till oss! Du når oss på 0775 – 17 00 00 eller via [email protected].

av Magnus Ekbladh