Försäljning av fritidshus ner 28%

fritidshus

Sedan amorteringskravet skärptes den 1 mars 2018 har antalet sålda fritidshus minskat med nästan 30 procent jämfört med i fjol. Allra störst är nedgången i Stockholms län: minus 33 procent.

– Det hänger med stor sannolikhet ihop med amorteringskravet. Särskilt i Stockholm, där vi sett en väldigt kraftig minskning, säger Staffan Tell, presstalesman på Hemnet.

Mellan den 1 mars och den 15 maj 2018 har 757 fritidshus sålts i Sverige. Det är en nedgång med 28 procent jämfört med 2017. Utbudet på fritidshus har minskat flera år i rad och bara sedan den 1 mars ligger nedgången på 13 procent. Den långsiktiga trenden kan ha flera förklaringar, enligt Staffan Tell.

– Det byggs inte så mycket nytt, och många fritidshus omvandlas till permanentboende. Dessutom har möjligheten att hyra ut förbättras avsevärt de senaste fem-sex åren, säger han.

Däremot tycks inte amorteringskravet ha påverkat folks benägenhet att ta betalt för sina fritidshus. Utgångspriserna ligger 5 procent högre nu jämfört med i fjol.

– Man kan anta att fritidshusägare är en relativt kapitalstark grupp som kan vara ganska kräsna. Förhållandena skiljer sig från bostadsrättssidan, där det råder köparens marknad, säger Staffan Tell.


Fakta: Försäljning av fritidshus

Område / Antal sålda 2018 / Förändring jämfört med 2017

Stockholms län / 107 / −33 %

Västra Götalands län / 119 / −27 %

Skåne län / 116 / −3 %

Riket / 757 / −28 %

 

av Magnus Ekbladh