Fördelarna för dig med nya BostadsAPI

Efter 18 månaders arbete har Hemnet nu lanserat BostadsAPI och inom kort har alla stora mäklarsystem gått över till att börja använda den nya tekniken. Men vad är ens det nya API:et för något? Och – framförallt – vilka fördelar ger det dig som mäklare?

Ett API är kort och gott en koppling som tillåter information att skickas från ett system till ett annat. På Hemnet har vi sedan 2009 använt ett och samma API för att ta emot information (objektbeskrivning, bilder och så vidare) från mäklarsystemen, för att sen kunna visa upp den i bostadsannonserna.

Enklare och effektivare

För ungefär 1,5 år sedan påbörjade Hemnet ett projekt för att modernisera sättet som den här fastighetsdatan skickas till oss. Och även för att tillåta våra system att ta emot helt ny information. Vi ville också minska antalet supportärenden, öka säkerheten och göra det enklare och effektivare att arbeta tillsammans med de olika mäklarsystemen.

Fördelarna med nya fält

En viktig del av nya BostadsAPI är att det nu blir mycket enklare att lägga till informationsfält i bostadsannonsen. Exempelvis “byggår”, som vi lanserade tidigare i vår. Just nu håller vi på att se över vilka andra nya fält vi kan komma att lägga till, som till exempel: “hiss”, “våning”, “lägenhetsnummer” och “balkong”.

Vissa av de här fälten kommer att vara synliga för våra användare medan andra bara kommer att skickas till oss för statistiska ändamål. Det fina är, att de fält som blir synliga också kan bli sökbara.

Det kommer både att hjälpa dig beskriva det unika med bostäderna du säljer och våra användare att hitta just den sortens bostäder de letar efter.

Från och med april 2019 kommer alltså alla system som du använder för att skicka fastighetsdata till oss att flyttas över till vårt nya API. Samtidigt stänger vi även ner vårt gamla API. Vi har investerat mycket i det här projektet som vi definitivt tror kommer att påverka dig positivt på olika sätt framöver.

Vad vill du se i bostadsannonsen?

Har du förslag på vilken sorts fält (t.ex. “hiss” eller “pool”) som du skulle vilja kunna skicka över till Hemnet för att visa upp i annonsen? Mejla gärna mig på [email protected] så tar vi med dina synpunkter i vårt fortsatt arbete!

av Michelle Rea, Product Manager Information