Finalisterna utsedda i Guldhemmets kategorier för bostadsutvecklare 2020!

Efter att ha tagit sig igenom över 50 nomineringar har juryn nu enats om 9 mäklarfinalister till årets gala. Vinnarna skulle ursprungligen korats den 6 maj men på grund av rådande pandemiläge kommer den slutsålda galan istället att flyttas till den 16 september.

Det blev en dag fylld av härliga diskussioner, social distansering och kaffe när de fyra jurymedlemmarna, en gråmulen torsdag i februari, samlades på Hemnets kontor i centrala Stockholm. Målet? Att tillsammans enas om vilka nio av de dryga 50 nomineringarna till bostadsutvecklarpriserna som förtjänade att gå till final i Guldhemmet 2020. 

Juryn som i år utser finalister och vinnare till årets bostadsutvecklarpriser består av: Kajsa Crona (Adjungerad professor i boendets arkitektur, Arkitektur och samhällsbyggnadsteknik, Byggnadsdesign), Kajsa Hessel (ordförande för Byggcheferna samt regionchef – installation – Sweco), Anders Carlén (Chefredaktör Fastighetsnytt och Byggindustrin) samt Tobias Olsson (Förbundsdirektör Sveriges Arkitekter). 

Galan flyttas till september

Förhoppningen var från början att kunna tillkännage vinnarna på Guldhemmetgalan den 6 maj. Men med fortsatt stor samhällsspridning av Covid-19 väljer Hemnet nu att flytta galan till den 16 september.
– Vi har verkligen ansträngt oss för att skapa en gala som känns säker under rådande omständigheter och har tagit fram ett helt unikt koncept tillsammans med Nobis Hotel. Trots det känns läget kring smittspridningen i samhället fortfarande så pass allvarlig att vi inte känner oss bekväma med att genomföra galan i maj. Vi hade hoppats på att det skulle kännas ok att samla mindre sällskap i enskilda rum, men som läget är nu känns inte ens det tillräckligt säkert, säger Tove Beckman som är projektledare för Guldhemmet på Hemnet. 

Tove fortsätter:
– Vi är väldigt glada över det enorma intresse vi har fått kring galan i år, med hundratals inkomna nomineringar och biljetter som sålde slut på mindre än en vecka. Det är inte illa för en gala som bara fyller två år! Nu laddar vi om till september – då hoppas vi att läget ska vara så pass under kontroll, med en betydligt lägre smittspridning och fler personer som fått vaccin, så att alla ska känna sig trygga att delta i den coronasäkrade galan “Hotell Guldhemmet”. Alla som köpt biljett kommer förstås att kunna använda den i september.

“Besluten står på stadig grund” 

Kajsa Crona är en av jurymedlemmarna. Hon berättar om sin upplevelse av dagen: 
– Jag tycker vi hade bra diskussioner. Vi kontrollerade också ständigt av mot kriterierna och det gjorde att arbetet med att ta fram finalister blev enklare. Jag känner att vårt val av finalister står på en stadig grund.

Hur kände du att juryarbetet flöt på?
– Dagen var full av allvar och skratt, med högt i tak och bra diskussioner om kvalitet, hållbarhet och ekonomi. Det kändes bra, och vi var en enig jury i urvalet av både pristagare och finalister!

Vad har du för förväntningar på galan?
– Jag hoppas det blir glam och bubbel, och att vi på riktigt kan träffas och fortsätta diskussionen om vad vi bygger och varför. Det ser jag fram emot!

Och finalisterna är …

Årets Innovation

  • NREP – Norra vitsippan, Salem
  • HSB Riksförbund – HSB Dela 
  • Botrygg – Hyresrätter för alla, Örebromodellen

Årets Bostadsutvecklare

  • Derome Hus AB 
  • Riksbyggen
  • Stena Fastigheter

Årets Bostadsprojekt

  • Bright Living – Brf Notuddsparken, Västerås 
  • Peab – Varvskajen, Malmö
  • Arkitekt MSA – Siegel, Promenadhuset Iggy, Malmö

På Guldhemmetgalan delar vi även ut nio priser till mäklare. Du kan läsa mer om alla priser och bedömningskriterier på guldhemmet.se.

Stort grattis till alla finalister från oss på Hemnet och lycka till! Vi ses den 16 september! 

Om Studio Guldhemmet den 6 maj
Vi förstår om tomheten över att inte få gå på gala den 6 maj kan bli stor – därför bjuder vi den 6 maj (dagen som Guldhemmet skulle ägt rum) in till något som vi kallar för “Studio Guldhemmet”.

 

Det blir ett timmeslångt digitalt event där Guldhemmets mäklarjurymedlem Joakim Båge bland annat kommer att intervjua några av fjolårets vinnare och prata hållbarhet med Anders Carléen och Kajsa Hessel från bostadsutvecklarjuryn. Det här vill du inte missa! Håll utkik på Guldhemmets Instagram @guldhemmet för mer info kring eventet längre fram.

Om galan och biljetter

Galan är framflyttad till den 16 september men kommer som planerat att äga rum på Nobis Hotel i Stockholm. Biljetterna är slutsålda sedan i februari och alla som köpt biljetter till galan behåller sin plats.

 

Eventuellt kommer det släppas ett fåtal extrabiljetter längre fram, dock sker detta i så fall inte förrän cirka 2-3 veckor innan galan äger rum. Mer info om detta kommer annonseras via Hemnets nyhetsbrev och Guldhemmets Instagramkonto @guldhemmet.