Därför tjänar både mäklare och köpare på legitimerad budgivning

För att göra budgivningar säkrare och mer transparenta har legitimerad budgivning blivit ett allt vanligare begrepp. Det är något som Hemnet tagit fasta på med nya tjänsten Tryggabud.

Legitimerad budgivning är en digital tjänst som hjälper mäklare att verifiera budgivarens identitet, vilket minskar risken för oseriösa bud. 

Det innebär bud som på ett säkert och certifierat sätt kan kopplas samman med en identitet. Detta görs bäst och enklast med Mobilt BankID, säger Magnus Ballchand, tidigare grundare och numera ansvarig för legitimerad budgivning på Hemnet. 

Seriösa bud
Vad är egentligen en säker budgivning? Sannolikt skiljer sig svaren åt beroende på om frågan ställs till en säljare, köpare eller mäklare. Mäklarbranschen har länge arbetat mot en mer säker budgivningsprocess, framförallt för att kunna identifiera oseriösa budgivare och på så sätt minska risken för en budgivning som går i baklås. Men det är ingen lätt uppgift för mäklare att bedöma budgivares seriositet. 

– I dag identifierar vi oss när vi köper en t-shirt på nätet, vad är det som säger att vi inte ska identifiera oss i vår livs största affär. Det underlättar för alla inblandade, menar Magnus Ballchand.

Säkerhet under hela budgivningen
Bostadsmarknaden är i konstant förändring, framförallt nu då marknaden åter har vaknat till liv efter några år av osäkerhet. Det pendlar mellan att vara köparens respektive säljarens marknad och budgivningen blir allt mer komplicerad i och med förhandling och kravställning från budgivare. 

För att underlätta för alla parter erbjuder Hemnet samtliga mäklare på den svenska marknaden tjänsten Tryggabud, legitimerad budgivning med BankID som är kostnadsfritt i syfte att verka för en bättre bostadsaffär. 

Fakta: Så används legitimerad budgivning i dag
Mäklarfirmorna Mohv, Norban, Notar och Nomad använder i dag Hemnets tjänst Tryggabud. Den nylanserade digitala mäklartjänsten Blok använder också legitimerad budgivning som en del av deras erbjudande. Även Fastighetsbyrån har en liknande tjänst för legitimerad budgivning.

Var vänder jag mig om jag vill veta mer om Tryggabud?
Skicka ett mejl till [email protected] så kontaktar han dig med mer information.

av Robin Nilsson